Zvuk novca

Zvuk novca

25.01.2008

Prave kovanice pri padu na tvrdu površinu drugačije zvuče od krivotvorenih. Novi kompjuterski program će u budućnosti razlikovati ove dvije vrste kovanica.

Mototsugu Suzuki sa Kriminalističkog odjela u Tokiju, razvio je program koji omogućava razlikovanje pravih od krivotvorenih kovanica po zvuku.

Da kovanice zvuče različito, poznato je već od ranije.

Kraljevske kovanice u Britaniji se tako već dugo razlikuju od krivotvorenih, ali je jedino pomagalo do sada bio ljudski sluh.

Naravno je za takav način razlikovanja potrebno iskustvo a i falsifikati moraju biti zaista loši da bi se uočila razlika.

Nova metoda bi trebala zamijeniti i dosadašnji način razlikovanja pomoću mikroskopa. Naime, mana mikroskopa se uočava kada je riječ o starim kovanicama. A i kada je riječ o velikom broju kovanica, metoda se pokazala prezahtjevnom.

Mototsugu želi dodatno napraviti bazu podataka kovanica po zvuku da bi se u budućnosti olakšalo prepoznavanje kovanica novom metodom.

U Japanu bi ova metoda pogotovo bila od velike pomoći, budući da je falsifikovanje kovanica jedne godine dovelo čak do povlačenja kovanica u vrijednosti od 500 jena iz upotrebe.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan