Znanstvenici su ‘vratili u život’ 50 milijuna godina starog pauka

Znanstvenici su ‘vratili u život’ 50 milijuna godina starog pauka

01.11.2007

Fosiliziran pauk star 50 milijuna godina ponovo je vraćen u život pomoću 3D-a koji su koristili znanstvenici sa Sveučilišta u Mančesteru (The University of Manchester).

U članku koji je objavljen u posljednjem izdanju magazina “Zootaxa”, dr. David Penney i njegovi suradnici sa sveučilišta “Ghent University” u Belgiji su tokom ovog istraživanja koristili tehniku po imenu ‘Very High Resolution X-Ray Computed Tomography’ (VHR-CT) za ‘digitalno seciranje’ sićušnih fosila koja pokazuje očuvane unutrašnje organe.

Dr. Penney sa “School of Earth, Atmospheric and Enviromental Sciences (SEAES), specijalizirao se na ispitivanje paukova koji su zatvoreni i konzervirani u fosilnoj smoli (ćilibar) prije desetina milijuna godina.

Muški pauk kojeg je ispitivao u svom zadnjem članku je nova vrsta po imenu Cenotextricella simoni. Star je oko 53 milijuna godina i pronađen je sačuvan u fosilnoj smoli u području poznatom kao Paris Basin, u Francuskoj.

Ovo je prvi put da je metoda VHR-CT korištena za digitalno seciranje fosila u fosilnoj smoli i dr. Penney tvrdi da ova metoda ima potencijal da ‘revolucionizira’ njihovo istraživanje.

Tehnika VHR-CT je izvorno razvijena za svrhe medicinskog dijagnosticiranja.

Dr. Penney kaže: “Ova tehnika u osnovi ostvaruje potpunu 3D rekonstrukciju sitnih fosila i omogućava digitalno seciranje primjeraka, radi otkrivanja očuvanosti unutrašnjih organa. Sve do nedavno jedino mjesto na kome se ovo moglo izvesti bio je Teksaško sveučilište (University of Texas), premda oni nikada nisu postigli ovakve rezultate. Moje kolege sa odjela za subatomsku i radijacijsku fiziku na Sveučilištu u Gentu, Belgija, značajno su razvili rezoluciju ove tehnologije, dajući neke nevjerovatne rezultate. Ovo je definitivno napredak u proučavanju fosila u fosilnoj smoli. Fosilna smola pruža jedinstven uvid u nekadašnji ekosustav šume. To također pruža nevjerojatan broj informacija, ne samo o paucima, nego i o sredini u kojoj su živjeli."

Dr. Penney trenutno provodi neizvjestan period u afričkoj džungli u ‘živećoj labaratoriji’ istražujući paukove.

Ove godine je vrsta pauka, stara preko 20 milijuna godina, nazvana po dr. Penney-u. Za pauka koji je pronađen u dubini jednog meksičkog rudnika smatra se da je živio davno prije prve ljudske vrste.

Našao ga je jedan meksički istraživač koji je dobio čast da imenuje ovu vrstu i on je izabrao naziv ‘Episinus penneyi’, u čast njegovom prijatelju.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan