Život na tuđi račun

Život na tuđi račun

04.01.2008

Zbog izgleda koji velikim dijelom liči na larve mrava iz roda Myrmica, leptir Mali pjegavac (Maculinea alcon) u ranom stadiju razvoja stiže u mravinjak kao jedan od ‚ukućana’ i preživljava tu na tuđi račun.

Nakon što leptir Mali pjegavac (Maculinea alcon) izleže jaja na cvijet Plućne sirištare (Gentiana pneumonanthe), sa kojeg nakon nekoliko presvlačenja padaju na tlo, mravi radnici iz roda Myrmice ih nerijetko pokupe i odnesu u mravinjak te se prema njima odnose kao prema vlastitim larvama.

Parazitski način života ovog leptira naime dovodi do toga da mravi zapostavljaju vlastite potomke i na taj način ugrožavaju svoju vrstu.

Međutim, jedna vrsta mrava iz ovog roda, Myrmica rubra, prilagodila se u međuvremenu u svoju korist tako što se u slučaju dolaska parazita, vanjski izgled larvi toliko mijenja da svi ostali mravi uočavaju razliku između larve i parazita.

Ovakav način preživljavanja ipak dovodi do još jednog problema a to je udaljavanje promijenjenih larvi od nepromijenjenih. Na ovakav način nastaju kolonije mrava koje se međusobno čak ne mogu ni razmnožavati.

Vrsta mrava, Myrmica ruginodis se nije prilagodila na ovakav način pa njeni paraziti bez problema preživljavaju na račun ostalih mrava i prehranjuju se u mravinjaku.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan