Žene bolje osjete znoj od muškaraca

Žene bolje osjete znoj od muškaraca

10.04.2009

Američki naučnici su uspjeli dokazati da žene mnogo bolje osjete miris znoja od muškaraca. Očito je ipak istina da je kod žena prilikom traženja partnera itekako bitan faktor miris znoja.

Charles Wysocki sa naučnog instituta 'Monell Chemical Senses Center' u Philadelphiji, u časopisu 'Flavour and Fragrance Journal' objavio je studiju prema kojoj dokazuje da žene daleko bolje osjete miris znoja od muškaraca.

Naime, sa kolegama je ženama i muškarcima davao bris znoja suprotnog spola, uzetog ispod pazuha.

Da bi test bio interesantniji, prije mirisanja znoja, osobe su morale pomirisati mirise koji bi eventualno mogli prekriti miris znoja. Rezultati su se po spolovima itekako razlikovali.

Dok su žene prepoznale miris znoja u 30 slučaja (od ukupnih 32), muškarce su od ista 32 mirisa prevarila čak 19, te su u samo 13 slučajeva osjetili miris znoja žene.

Zaključak je naravno da žene imaju osjetljivije osjetilo mirisa, ali i da je ženski znoj lakše prekriti od muškog.

Wysocki smatra da je ovo dokaz da je ženama znoj muškaraca bitan faktor prilikom traženja partnera jer iz njega nesvjesno mogu prepoznati da li se genom potencijalnog partnera podnosi sa vlastitim genomom, što bi trebalo pružiti veću mogućnost za rađanje zdrave djece.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan