Ženama se ne isplati reagirati ljutito

Ženama se ne isplati reagirati ljutito

06.04.2008

Istraživanje sprovedeno na Yale univerzitetu je dokazalo da ljutita reakcija kod žene izaziva negativnu procjenu prisutnih, dok kod muškarca može biti i pozitivna.

Neovisno o tome da li se radi o kandidovanju za mjesto predsjednice neke države ili o običnom poslovnom razgovoru, žena bi u svakom slučaju trebala reagirati što smirenije. To je zaključilo psihološko istraživanje Victorije Brescoll na Yale univerzitetu.

U sklopu istraživanja je naučnica učesnicima puštala video snimke muškaraca i žena snimljene tokom poslovnih razgovora.

I ženski i muški učesnici su nakon gledanja snimaka ljutitim muškarcima češće pripisali veću kompetenciju nego ljutitim ženama, neovisno o tome da li se u razgovoru radilo o nižem ili višem položaju u kompaniji.

Naučnica smatra da ljutita žena gubi na statusu, od kolike god važnosti bio njen položaj.

Rezultate istraživanja je objavila u stručnom časopisu „Psychological Science“.

Međutim, istraživanje je dokazalo još jednu razliku u tumačenju muškaraca i žena. Naime, u slučajevima u kojima su žene objasnile razlog svoje ljutnje, ublažile su sud o sebi. Međutim, objašnjavanje razloga ljutnje od strane muškaraca je neke posmatrače potaklo na negativan sud. Naučnica smatra da bi se objašnjavanje vlastite reakcije moglo procjeniti kao slabost.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan