Žena sa savršenim pamćenjem

Žena sa savršenim pamćenjem

20.11.2008

Jill Price ima savršeno pamćenje. To znači da se od 5.2.1980. sjeća svake minute svog života.

Zamislite kako bi bilo da se sjećate svakog trenutka koji ste proživjeli u svom životu; da svaki put kada se sjetite bilo kojeg od tih trenutaka, opet proživljavate isto, osjećate isto što ste osjetili kada ste to doživjeli. Jill Price i par drugih ljudi u svijetu za koje se zna, proživljavaju svoj život upravo na ovakav način.

Jill Price je u intervjuu sa SPIEGEL ONLINE pričala o životu bez zaboravljanja. Sjeća se bilo kojeg datuma za koji se pita i tačno zna šta je radila tog dana.

Tvrdi da se osjeća kao da nosi kameru sa sobom kojom snima svaku sekundu u životu, te da kasnije kod kuće sva događanja može ponovo pregledati u glavi. Štoviše, sjećanja na razne događaje joj naviru neumorno svakog trenutka, pa i kada razgovara s nekim i ta pojava je toliko nekontrolisana da je zamorna i bolna, budući da gospođa ne može birati sjećanja koja nadolaze.

Svaku neugodnu situaciju koju je proživjela u životu, proživljava ponovo kad god se sjeti iste. Tvrdi da iz tog razloga nije u stanju da preboli nijedno teško iskustvo ni gubitak, niti sebi može oprostiti ijednu grešku, ikada napravljenu.

Ovaj način nezaboravljanja, liječnici nazivaju hipertimestičnim sindromom.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan