Zemljotrese osjetila cijela srednja Bosna

Zemljotrese osjetila cijela srednja Bosna

28.07.2012

Zemljotres sa epicentrom na području Zenice istjerao je velik broj stanovnika iz njihovih domova.

U noćnim satima sa 27. na 28. juli 2012, tačnije u 1:12h Bosnu i Hercegovinu pogodio je prvi od nekoliko zemljotresa. Epicentar je bio u okolici Zenice i iznosio je prema Europsko-mediteranskom seizmološkom centru čak 4,7 stupnjeva po Richteru. Budući da je prvi zemljotres najteže pogodio upravo Zenicu, ustanovljene su manje materijalne štete, a većina stanovništva je od straha pred podrhtavanjem tla izašla na ulice.

Uslijedila su dva manja zemljotresa, koja su stanovništvo održavali u stanju pripravnosti. U narednih nekoliko sati, uslijedilo je još nekoliko zemljotresa od kojih je posljednji (šesti po redu) bio u 15:44h i iznosio je 3,3 stupnjeva po Richteru. Prema kantonalnoj upravi civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, povrijeđenih osoba nije bilo.

Na društvenim mrežama javljaju se stanovnici širom srednje Bosne koji su osjetili zemljotrese u noćnim satima, a pogotovo onaj prvi.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan