Zemlja je manja nego što se smatralo

Zemlja je manja nego što se smatralo

11.08.2007

Nova mjerenja pokazuju razlike veličine više milimetara

Odstupanje nije veliko, ali ipak značajno: geodeti Univerziteta u Bonnu su u dugogodišnjem internacionalnom kooperacijskom projektu nanovo izmjerili Zemlju. Plavi planet je po tome ispao nekoliko centimetara manji nego što se smatralo do tada. Rezultati su na primjer važni zbog toga da bi se moglo dokazati podizanje morske razine koje je uvjetovano klimom. Sada su rezultati izašli u “Joural of Geodesy”.

Mjerna traka bonnskih geodeta je nevidljiva: sastoji se od radiovalova, koji se odašilju iz točastih izvora u svemiru, takozvanih kvazara. Mreža više od 70 radioteleskopa u cijelom svijetu uhvati te valove. Pošto su stanice za mjerenja tako udaljene jedne od drugih, radiosignale prime u neznatnom vremenskom zaostajanju. „Iz te razlike možemo izračunati udaljenost između radioteleskopa - i to u tačnosti od dva milimetra po 1.000 km“, objasnio je dr. Axel Nothnagel, voditelj grupe naučnika na Institutu za geodeziju i geoinformaciju Univerziteta u Bonnu.

Postupak se zove VLBI – što je skraćenica za “Very Long Baseline Interferometry”. Time se na primjer može dokazati da se Europa i Sjeverna Amerika udaljavaju jedna od druge: Razmak godišnje raste za nekih 18 mm. Preko međusobnog razmaka stanica se međutim može odrediti i veličina Zemlje. „Mi smo VLBI-mjerenja 34 partnera i 17 zemalja u čitavom svijetu koordinirali i povezali rezultate“, objašnjava Nothnagel. „Kombinacijom sa GPS-metodom i satelitskim mjerenjem, uspjele su se izračunati koordinate od skoro 400 točaka na Zemljinoj površini sa primjernom točnošću. Ti rezultati su temelj za prepravljeni koordinatni sustav naše planete.

Time će se na primjer omogućiti da se na nekoliko milimetara precizno odredi putanja altimetra. Altimetri mjere visinu leta iznad Zemljine površine i na taj način mogu registrirati podizanje morske razine. Odstupanja od putanje leta pak iskrive rezultate: Ako satelit leti više nego proračunato, razmak do površine ispada prevelik – površina mora se čini nižom nego što ustvari jeste.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan