Zašto se neka oboljenja javljaju samo kod ljudi

Zašto se neka oboljenja javljaju samo kod ljudi

13.01.2008

Novo istraživanje bi moglo objasniti zašto HIV-virus ubija samo ljude

Prošle godine u mjesecu martu, njemačka biotehnološka kompanija - TeGenero započela je testiranje lijeka TGN1412 na dobrovoljcima. Rezultati ove studije bili su od najpogubnijih u historiji kliničkih ispitivanja.

Premda je ovaj lijek potpuno bezopasan za druge primate (čak i u većim količinama), kod šest dobrovoljaca u ovoj studiji doveo je do pretjeranog reagovanja imunološkog sistema što je dovelo do velikih upala i zakazivanja rada pojedinih organa.

Dva mjeseca kasnije, hematolog Ajit Varki sa Kalifornijskog Univerziteta u San Diegu, objavio je članak dajući prihvatljivo objašnjenje zašto je došlo do ovakvog razvoja situacije u pomenutoj studiji. Naime, ovaj lijek kod ljudi djeluje snažnije zbog različitosti nekih dijelova molekula biljelih krvnih zrnaca.

Varki je izučavao malu grupu receptora koji čine čvrstu ovojnicu T-ćelija kod majmuna, ali je ta ovojnica mnogo slabija kod čovjeka. Ovi receptori se ponašaju kao neka vrsta kočnice, kočeći imunološki sistem da ne dođe do pretjerane reakcije. Zbog toga što T-ćelije u ljudskom organizmu nemaju ovakvu vrstu kočnica, naše ćelije reaguju mnogo agresivnije nego ćelije čimpanzi kada se suočavaju sa lijekom kao što je TGN1412 koji djeluje kao okidač za imunološki sistem.

Zbog čega ova razlika? Varki sluti da se čovjek tokom evolucije suočio sa opasnim bolestima. „Otklanjanje ovih kočnica je za organizam bila bolja solucija“, spekulira Varki. Otporan imunološki sistem pomaže nam da se borimo protiv raznih infekcija, ali također daje objašnjenje zašto mi bolujemo od imunoloških oboljenja kao što je bronhinalna astma, hepatitis, dijabetes tipa 1 i dr. dok se ove bolesti ne javljau kod čimpanzi.

T-ćelije također igraju ključnu ulogu kod AIDS-a, što bi moglo pomoći u objašnjenju zašto virus HIV-a ubija samo ljude iako se javlja i kod čimpazi.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan