Zašto napor vodi ka iscrpljenosti

Zašto napor vodi ka iscrpljenosti

30.12.2007

Istraživači sa Univerziteta Exeter i Univerziteta u Kansasu su došli do naučnog objašnjenja zašto kod sportaša naprezanje dovodi do iscrpljenosti. Oni su otkrili dramatične promjene koje se dešavaju u mišićima kada se sportaši naprežu tokom vježbi.

Svi imamo određeni intenzitet tokom vježbanja koji se naziva ‘kritična snaga’. Nivo kritične snage se može povećati vježbanjem, ali će nas to tjerati da se stalno koristimo sa 75-80% naše maksimalne snage.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu “American Journal of Physiology” i ovo je prvi put da se govori o procesima koji se dešavaju u mišićima kada se prekorači kritična snaga.

Studija pokazuje da onda kada se prekorači kritična snaga, razina pH vrijednosti u našim mišićima brzo prelazi na razinu koja je tipična kod iscrpljenosti. I razina fosfokreatina (substanca koja služi kao energetska rezerva) u mišićima također se brzo iscrpi kada se prekorači kritična snaga.

Profesor Andy Jones sa Univerziteta Exeter, glavni autor ove studije, kaže: “Pojam kritične snage dobro je poznat kod sportaša, ali sve do sada nismo znali zašto naše tijelo dramatično reaguje kada se prekorači razina kritične snage. Zapanjeni smo bili rapidnim promjenama koje se tada dešavaju u mišićima.”

Istraživači su u ovoj studiji koristili skener magnetne rezonance kako bi uvidjeli promjene koje se dešavaju u metabolizmu i mišićima šest ispitanika koji su vježbali malo iznad i malo ispod razine kritične snage.

Profesor Jones zaključuje: “Ovi rezultati pokazuju da je kritična snaga najveći održivi nivo tokom vježbanja i da prelazak iznad kritične snage nije dugo održiv, jer je to povezano sa promjenama u mišićima koje dovode do brzog iscrpljivanja.”

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan