Zašto kemoterapija nekada ne uspjeva

Zašto kemoterapija nekada ne uspjeva

11.12.2008

Poznato je da kemoterapija nekada ne daje željene rezultate. Naučnici su napokon saznali i zašto. Otkrivanje krivca za neuspješnost kemoterapije će naučnicima pomoći da onesposobljavanjem istog, kemoterapiju učine efektivnijom.

Dugogodišnja studija na pacijentima sa tumorom glave i vrata, objavljena u časopisu „International Journal of Cancer“ je rezultirala otkrivanjem mehanizma uz pomoć kojeg stanice raka mogu postati rezistentne na kemoterapiju. Krivci pronađeni za stvaranje ovog mehanizma su jedna bjelančevina po imenu survivin i prijenosna tvar dušik monoksid, izjavila je klinika Univerziteta Johannes Gutenberg u Mainzu.

Dok dušik monoksid izaziva proizvodnju survivina, ova bjelančevina štiti stanice raka od kemoterapeutika i terapije zračenjem te zaustavlja izumiranje stanica raka i na taj način aktivira program preživljavanja za njih.

Kada bi se proizvodnja survivina blokirala, stanice tumora bile bi nezaštićene prilikom izlaganja kemoterapiji. Ova metoda se već testira na stanicama raka u kulturama stanica.

Razumijevanje mehanizma kojim se stanice raka bore protiv kemoterapije, naučnicima omogućava napadanje istog.

Budući da godišnje oko 10000 ljudi obolijeva samo od raka glave i vrata, ovo dostignuće bi moglo spasiti mnoge živote.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan