Zašto bakterije mogu poboljšati efikasnost filtera

Zašto bakterije mogu poboljšati efikasnost filtera

26.11.2007

Biofilmovi u starim filterskim sistemima uništavaju neugodne mirise

Australijski znanstvenici su otkrili da u ogromnim vodenim filterima bakterije mogu čak i poboljšati efikasnost filtera. Što je pijesak u njima stariji, to je filter učinkovitiji. Najveću učinkovitost je pokazao pijesak koji je izvučen iz 26 godina starog vodenog filtera.

U istraživanju se obratilo pogotovo pozornost na dvije tvari koje vodi daju „zemljasti“ okus i miris. Radi se o tvarima po imenu geosmin i metilisoborneol koje su često odgovorne za „zemljasti“ miris. Znanstvenici su htjeli otkriti najbolji način da ih otklone.

Voda sa ovim tvarima se filtrirala kroz pijesak iz filtera, starog 26 godina. Nakon 11 dana je ovih tvari nestalo toliko da se više nisu mogle dokazati. Usporedo sa tim rezultatom, svjež pijesak u filteru je nakon 150 dana reducirao ove tvari u vodi znatno manje: geosmin za samo 60%, a metilisoborneol za samo 40%.

Znanstvenici su ovakve rezultate objasnili kolonijama bakterija u filterskom materijalu, takozvanim biofilmom, koji organske supstance razrađuje i upija. Budući da su najstariji filterski materijali pokazali najveću efikasnost u pročišćavanju, odgovarajuća populacija bakterija se očito razvija veoma sporo.

Sada znanstvenici žele da otkriju na koji način da ubrzaju njihovo razmnožavanje da bi na taj način dobili efikasne filterske materijale iz svježeg pijeska.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan