Zagarantirane Olimpijske igre bez kiše

Zagarantirane Olimpijske igre bez kiše

03.02.2008

Pekinški Meteorološki zavod će se pobrinuti za to da Nacionalni stadion ili „Ptičije gnijezdo“ kako ga zovu zbog njegovog karakterističnog izgleda, ostane suh za vrijeme otvaranja Olimpijskih igara ove godine. To potvrđuju eksperimenti koje je Zavod proveo prije nekoliko dana koristeći dvije metode u sprečavanju nastanka kiše.

Oblake s temperaturom ispod ništice su poprskali tekućinom na bazi nitrogena koja je djelovala kao prirodni rashlađivač što je kapljice razbilo na manje dijelove. Oblacima s temperaturom iznad ništice su „ubrizgali“ srebrov jodid, što je proizvelo vjetar koji potiskuje oblake radi ubrzavanja procesa koalescencije kapljica.

Suprotan efekat bi mogao biti prisiljavanje kiše na padanje prije nego što stigne do mjesta otvaranja Olimpijade. I „highlight“ prije igara koji uključuje nošenje baklje na vrh Mont Everesta obećava „veoma detaljne“ izvještaje o vjetru, a priprema ga također Zavod.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan