Žabe koje jedu dinosauruse?

Žabe koje jedu dinosauruse?

21.02.2008

Većina žaba voli jesti muhe, puževe i ako su dovoljno hrabre, love i vrstu ribe poznatu pod nazivom keder.

Naučnici su na ostrvu Madagaskar otkrili fosilne ostatke žabe „Beelzebufo ampinga“ ili “Žaba iz pakla“, za koju se vjeruje da se hranila mladučadima dinosaurusa.

„Žaba iz pakla“ je živjela prije 70 miliona godina.

Ova vrsta žabe bila je duplo veća od najveće postojeće vrste žabe čija veličina iznosi 32 centimetra, a težina 3,6 kilograma.

Profesorica Susan Evans sa Londonskog univerziteta koja je idetifikovala ovu žabu, tvrdi da je ova vrsta u srodstvu sa današnjim žabama.

"Kada bi današnje žabe imale njihov agresivni temperament, bile bi zastrašujući grabežljivci na male životinje. Vjeruje se da su ove giganske žabe jele i jaja dinosaurusa ili njihove mlade.“

Ovo otkriće koje je objavljeno u magazinu „Proceedings of the National Academy of Science“, potaklo je naučnike o ponovnom razmišljanju o povezanošću kontinenata u prošlosti.

Madagaskar se odvojio od Afrike prije oko 160 miliona godina, ali je sačuvao veze sa Indijom, Južnom Amerikom, Antartikom i Australijom.

Vjerovalo se da su se Madagaskar i Indija odvojile od drugih kontinenata prije oko 120 miliona godina, dok je Madagaskar „krenuo svojim putem“ oko prije 88 miliona godina.

Međutim, nedavna otkrića, uključujući i ovu gigantsku žabu, sugeriraju na to da je kopneni prijelaz između Madagaskara i Južne Amerike postojao sve do doba dinosaurusa.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan