Žabama prijeti izumiranje

Žabama prijeti izumiranje

13.02.2008

Vodozemci već nekoliko stotina miliona godina žive na našoj planeti. Sada žabama prijeti izumiranje koje je gotovo nemoguće zaustaviti.

Na našoj planeti postoji 5500 poznatih vrsta vodozemaca, a naučnici smatraju da postoji još barem oko 3000 neotkrivenih vrsta. Međutim, svake godine najvjerovatnije izumre 10 vrsta žaba od bolesti izazvane vrstom gljive, po imenu Batrachochytrium dendrobatidis.

Ironično je to što je ovu gljivu donio jedan vodozemac, xenopus laevis, kojeg su naučnici uvozili 30-ih godina iz Afrike kao labaratorijsku životinju. Međutim, xenopus laevis je imun na ovu gljivu dok kod drugih žaba ista gljiva zatvara pore na koži. Budući da žaba diše kroz kožu, nakon kratkog vremena se uduši.

Iz ovog razloga je godina 2008. proglašena godinom žaba u nadi da će se na taj način ukazati na situaciju u kojoj se nalaze ovi vodozemci.

Jedan dio ljubitelja životinja baš i nevoli žabe, ali zaboravlja da su žabe jedan bitan dio u prehrambenoj karici. Žabe jedu insekte i održavaju na taj način ravnotežu bez koje bi prijetio toliki porast insekata da bi biljke bile ugrožene.

Navedena žaba koja je razvila rezistentnost na opasnu gljivu se u labaratoriji koristila prvenstveno kao živući test za trudnoću između 1930. i 1960. godine.

Način na koji naučnici sada pokušavaju spasiti žabe jeste uzgajanje vrsta koje bi bile imune na bolest izazvanu gljivom ili potpuno uništavanje ove gljive.

Ovim putem se nadaju da će spasiti bar jedan veći broj vrsta koje nisu pred samim izumiranjem.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan