Washoe

Washoe

07.11.2007

Uginula prva životinja koja je naučila komunicirati

30. septembra ove godine je uginula prva životinja koja je naučila komunicirati s ljudima. Radi se o ženki čimpanzi po imenu Washoe. Uginula je u 42. godini života prirodnom smrću.

Allen i Beatrix Gardner sa Univerziteta u Nevadi su je “posvojili” 1966. godine tražeći majmuna kojeg će naučiti komunicirati na američkom znakovnom jeziku, budući da majmunima za govorni jezik nedostaje govorni aparat. I zaista je Washoe naučila preko 100 znakova uz pomoć kojih je komunicirala sa svojim posvajačima. Čak je dolazilo do slučajeva u kojima je Washoe sastavljala kombinacije znakova samostalno poput znakova “voda” i “ptica” za labuda, a uspjevala je formirati rečenice od po tri riječi. Jednom prilkom je pokazala znak za “cvijet” kako bi ukazala na “miris”.

70-tih godina su Allen i Beatrix Gardner ponovili svoje eksperimente na čimpanzama Moja, Tatu i Dar. Washoe je 1978. čak desetomjesečnog majmuna Loulis kojeg je prihvatila nakon smrti vlastitog mladunčeta naučila američki znakovni jezik. To je prvi put u povijesti da je jedna životinja naučila neljudske znakove od drugog neljudskog bića.

Svojim vještinama je Washtoe revolucionirala mišljenja o kognitivnim svojstvima čimpanzi. Međutim, koliko su zaista čimpanze u stanju od ovih znakova formirati jezik, i dalje ostaje misterija.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan