Vrsta mrava bez ijednog mužjaka

Vrsta mrava bez ijednog mužjaka

16.04.2009

Naučnici su otkrili da se jedna vrsta mrava ne razmnožava seksualno zbog čega kod ove vrste uopšte ne postoje mužjaci.

Iako je takozvana aseksualnost poznata kao loša solucija za razvoj vrsta, zbog slabljenja imuniteta dolazećih generacija, jedna vrsta mrava, Mycocepurus smithii, veoma je proširena, unatoč tome što do sada ni u jednom gnijezdu nije pronađen niti jedan mužjak.

Naučnica Anna Himler sa Univerziteta u Arizoni (Tucson) je zajedno sa kolegama pet godina u labaratoriji pratila pet različitih kolonija ove vrste mrava. U ovom periodu se nijedan mužjak nije izlegao u kolonijama, zbog čega su naučnici došli do zaključka da se ovi mravi razmnožavaju aseksualno.

Takav način razmnožavanja omogućava određeni hormon koji za jajnu stanicu stvori privid oplođivanja te se ona i bez oplodnje počne razvijati u organizam.

Novi mrav koji se izliježe doduše predstavlja klon svoje majke i uvijek je ženskog spola, te su svi mravi u ovim kolonijama na najbliži mogući način srodni međusobno jer su genetski identični.

Naučnici pretpostavljaju da je unatoč negativnostima koje aseksualno razmnožavanje vrsta donosi sa sobom, priroda u ovom slučaju ipak dala prednost ovakvoj vrsti razmnožavanja jer očito postoji više koristi od nje od štete unutar spomenute vrste mrava.

Inače se aseksualno razmnožavanje u prirodi smatra gotovo pogubnim za vrstu, ukoliko se vrsta samo na taj način razmnožava, budući da ne dolazi do genetskog mješanja, te jedinke koje su identične i svoje gene samo prenose na potomke bez miješanja sa drugačijim kombinacijama gena, na taj način slabe svoje potomke koji iz generacije u generaciju postaju sve osjetljiviji na razne bolesti.

Zbog toga se većina živih bića i razmnožava seksualnim putem, što s druge strane zahtjeva više vremena i manje je praktično.

I ranije su naučnici primjećivali da u kolonijama ove vrste mrava nema mužjaka, ali je spomenuto ispitivanje napokon potvrdilo da se zaista radi o aseksualnom razmnožavanju unutar jedne vrste koje je na čudan način uspješno u svom održavanju.

Svoje otkriće, naučnici su objavili u online izdanju časopisa “Proceedings of the Royal Society B”.

Razlog ovakvom načinu razmnožavanja naučnici vide u rješavanju međusobnih odnosa unutar gnijezda. Naime, što su kraljica i mravi radnici (ženskog spola) srodniji, to više radnici podržavaju kraljice. U obrnutom slučaju, tj. što su manje srodni, češće dolazi do neslaganja između kraljice i mrava radnika unutar gnijezda.

A da vrsta nakon nekoliko generacija ne bi postala preosjetljiva i preranjiva, mravi su pronašli trik kojim zahtjevaju veliku sposobnost prilagođavanja. Naime dok ostale vrste u svojim gnijezdima kultiviraju jednu vrstu gljivica, ovi mravi u različitim gnijezdima uzgajaju različite vrste gljivica, te se na taj način moraju često prilagođavati sasvim novoj okolini što ublažava negativne posljedice aseksualnog razmnožavanja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan