Vraćanje prirodne boje sijedoj kosi

Vraćanje prirodne boje sijedoj kosi

18.11.2008

Naučnici dvaju univerziteta su sijedoj kosi u labaratoriji uspjeli vratiti njenu prirodnu boju. Međutim, sredstvo za vraćanje boje sijedoj kosi i dalje ne postoji.

Naučnici Univerziteta u Lübecku i Univerziteta u Manchesteru su u labaratoriji proizveli molekulu K(D)PT koja je u tijelu inače odgovorna za stimuliranje pigmenta melanina, odgovornog za prirodnu boju kose. Umjetno proizvedenom molekulom su u sijedoj kosi stimulirali melanin te na taj način djelimično vratili prirodnu boju kose.

Prilikom pokusa su se poslužili folekulama kose od šest žena, starosne dobi od 46 do 65 godina i spojili ih sa proizvedenom molekulom. Rezultat je bio povećanje pigmenta melanina u kosi.

Voditelj projekta, Ralf Paus je oduševljen rezultatom ali i upozorava na prerano veselje. Naime, upitno je da li se na ovaj način može vratiti kompletna prirodna boja sijede kose te se na ovaj način nažalost ovaj nepoželjni prirodni proces svejedno ne može zaustaviti.

Ipak se pokus smatra ogromnim uspjehom i otvara nove nade za ljude koji su osijedili zbog bolesti ili usljed ekstremnog stresa.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan