Vlasti upozoravaju na veliku količinu kofeina u energetskim napicima

Vlasti upozoravaju na veliku količinu kofeina u energetskim napicima

27.09.2008

Budući da onaj ko pije mnogo energetskih napitaka šteti svome zdravlju kao što to čini i onaj ko puši cigarete, pojedine vlasti se zauzimaju za to da ubuduće i na energetskim napicima stoji upozorenje kao do sada na cigaretama.

Malo ko ustvari razmišlja o tome, koliko kofeina konzumira sa jednim energetskim napitkom. Istina bi vjerovatno iznenadila većinu konzumenata energetskih napitaka. Za usporedbu: dok velika čaša kole na primjer sadrži 35 miligrama kofeina, šolja kafe između 80 i 150 miligrama kofeina, količina kofeina u energetskim napicima varira po proizvodu od 50 do 500 miligrama kofeina.

Predoziranje kofeinom rezultira nervozom, nemirom, drhtanjem, mučninom, lupanjem srca do ekstremnih slučajeva kao što je nastupanje smrti u slučaju nepodnošenja kofeina.

Iz ovih razloga, SAD i Njemačka predlažu da ubuduće na svakom energetskom napitku stoji upozorenje kao što je to do sada bio slučaj sa cigaretama.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan