Veza između upale srednjeg uha i gojaznosti

Veza između upale srednjeg uha i gojaznosti

15.08.2008

Nekoliko studija su dokazale da postoji veza između upale srednjeg uha i gojaznosti. Kako? Osobe sa ovom upalom mogu imati poremećeno čulo okusa te osjećati potrebu za masnijom i slađom hranom.

U jednoj od studija su naučnici pregledali preko 6500 osoba ali su izmjerili i njihov BMI (Body Mass Index – Indeks tjelesne mase). Uglavnom se radilo o osobama između 16 i 92 godine sa višim i fakultetskim obrazovanjem. Iako je gojaznost kod ovih osoba bila daleko manja nego kod ostalih ljudi, u toj grupi je gojaznost bila češća kod ljudi sa upalom srednjeg uha i za 62%.

U sklopu jedne druge studije u kojoj su naučnici htjeli dokazati povezanost između upale srednjeg uha i promjena u ukusu prilikom upale, ispitanici su bila djeca predškolske dobi. Rezultat je pokazao da djeca koja imaju upalu srednjeg uha rijeđe jedu povrće i češće slatkiše zbog čega su i deblja od djece bez te bolesti.

Naučnicima je naravno jasno da su za povećanje gojaznosti odgovorni i drugi faktori, ali ne bi bilo loše baš u trenutku porasti gojaznosti u modernom svijetu preispitati sve njene moguće uzroke.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan