Vanjska buka potiče povišenje krvnog pritiska tokom spavanja

Vanjska buka potiče povišenje krvnog pritiska tokom spavanja

13.02.2008

Naučnici su u sklopu jedne studije dokazali da spavanje u blizini aerodroma izaziva visok pritisak, prouzrokovan jakim zvukom.

Tim naučnika na polju medicine je oko Larsa Jarupa sa fakulteta Imperial College u Londonu proveo studiju s ciljem nalaženja povezanosti između visokog krvnog pritiska i zvuka aviona.

U studiji je sudjelovalo 5000 osoba u okolici aerodroma u Londonu, Berlinu, Ateni, Mailandu, Štokholmu i Amsterdamu. U sklopu studije su testirali spavanje 140 ljudi. U razmacima od 15 minuta im je mjeren krvni pritisak i vladajuća jačina zvuka pored kreveta.

Rezultat je pokazao da se povećanjem jačine zvuka povisio i krvni pritisak, bilo da se radilo o zvuku aviona, ulice ili partnera u krevetu koji je glasno hrkao.

Sistolička vrijednost (najviši pritisak u krvnim sudovima usljed kontrakcije srca) se povećala u prosjeku za 6,2 milimetra živinog stuba, a dijastolička (najniži pritisak u žilama dok se srce ponovo puni krvlju) za 7,4 milimetara.

Svjetska zdravstvena organizacija krvni pritisak definira kao odnos te dvije vrijednosti, a optimalna vrijednost predstavlja 120 sa 80. Visok krvni pritisak Organizacija smatra odnosom 140 sa 90.

Iz mjerenja su naučnici uspjeli izdvojiti i konkretne brojčane vrijednosti povećanja krvnog pritiska povećanjem jačine zvuka. Na primjer se sistolična vrijednost usljed svakog pojačanja zvuka od 5 decibela povećala za 0,66 milimetara živinog stuba.

Budući da je rizik od obolijevanja od srčanih bolesti, infarkta, bubrežnih oboljenja i demencije povezan sa visokim krvnim pritiskom, naučnici preporučuju poduzimanje mjera kojima bi se umanjila vanjska buka svakome onome ko živi u blizini aerodroma ili drugog bučnog mjesta ili iz nekog drugog razloga spava u bučnom okruženju.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan