Užarena lopta vidljiva na nebu

Užarena lopta vidljiva na nebu

10.11.2007

Bilo šta što u Svemiru možemo vidjeti golim okom, a da odstupa od uobičajene slike koju vidimo, je u najmanju ruku zanimljivo.

Krajem prošlog mjeseca, tačnije 24. oktobra, astronomi su zamjetili nešto interesantno na našem nebu.

Naime, jedna mala, neznatna kometa koja se kreće kroz naš Sunčev sustav kao i milijarde sličnih njoj, se „napuhala" do veličine Jupitera tako da je sada uočljiva i golim okom. Da se nije doslovno napuhala, to je jasno ali kako se formirao tako veliki krug svjetlosti oko te komete?

Komete su kamene gromade i/ili gromade leda. Jedna teorija koja pokušava objasniti šta se desilo sa kometom "17P/Holmes" kaže da je usljed ustaljenog zagrijavanja i hlađenja komete došlo do pucanja kore leda kada je kometa prolazila pored Sunca što je oslobodilo velike količine eksplozivnih plinova i što je na kraju uzrokovalo ove svjetlosne efekte.

Astronomi predviđaju da će ovaj show trajati još nekoliko sedmica, a moći će se pratiti na sjevernoj, odnosno sjeveroistočnoj hemisferi.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan