Utjecaj Ecstasyja na mozak

Utjecaj Ecstasyja na mozak

15.01.2008

Prethodne studije su pokazale da ecstasy dovodi do porasta prirodnog antidepresiva serotonina u mozgu. Australijski neurofarmakolog Iain McGregor sa Univerziteta u Sydneyu daje drugačije objašnjenje o uticaju ove droge na ljude. On kaže da su osobe koje konzumiraju ecstazy pod velikim utjecajem oksitocina — hormona “ljubavi”, koji se na primjer ispušta tokom orgazma ili pri dojenju djece.

Prethodne studije su pokazale da ecstazy dovodi do porasta oksitocina u krvi, ali s obzirom da ovaj hormon ne prolazi lako kroz krvno-moždane barijere, niko sa sigurnošću nije mogao tvrditi da je ovaj hormon koji prouzrokuje ecstasy odgovoran za osjećaje empatije, euforije i otvorenosti. Nakon što je proveo eksperimente na štakorima kojima je davao dvije do tri tablete, McGregor je otkrio da ecstasy dovodi do aktivacije oksitocina u hipotalamusu, području mozga gdje se ovaj hormon inače ispušta. No, kada im je McGregor dao «protuoksitocin», štakori su se i dalje nastavili ponašati ecstasy-induciranim ponašanjem. I dalje su bili privrženi jedno uz drugo i mazili se.

Postavlja se pitanje koliko dugo traje veza zasnovana na dejstvu ecstasyja? «U Kaliforniji je jedno vrijeme bio postavljen plakat na kojem je pisalo 'Poslije ecstasyja, nemojte se vjenčati narednih šest mjeseci' — to bi moglo predstavljati neki približni period, ali ko zna?” kaže McGregor. S obzirom da McGregor trenutno radi na studiji koja ispituje da li štakori preferiraju da ostanu sa štakorima s kojima su zajedno uzimali ecstasy ili ne, uskoro bi mogli očekivati nešto konkretnija objašnjenja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan