Uspješan početak

Uspješan početak

24.11.2009

Naučnici Cern-a napokon izvještavaju o uspješnom ponovnom pokretanja mašine, LHC-a. Čak su dokazani prvi sudari između zraka protona.

Nakon višemjesečnog prekida zbog kvarova i popravki koje su trajale duže nego što je predviđeno, u prošli petak je ponovo pokrenut takozvani LHC, najveći naučni poduhvat u zadnjih 100 godina. Ovaj put nije došlo do kvarova tik nakon pokretanja mašine. Čak je došlo i do dugo očekivanih prvih sudara protona.

Direktor Cerna, Rolf Heuer, smatra da je napredak u ovako kratkom vremenu veliko dostignuće te da se mnogo toga još mora uraditi prije nego što se započne sa glavnim dijelom projekta.

Nakon što se u pondjeljak primjetio prvi sudar protona, energija u LHC-u u sljedećim danima treba se postepeno povećati i protoni se trebaju još dodatno ubrzati. Tek sljedeće godine bi protoni trebali kružiti u cijevima LHC-a kroz tunel sa 3500 GeV što odgovara količni energije, čak 3,5 puta višoj nego što je mogao proizvesti do sada najveći ubrzivač čestica u Fermilab-u kod Čikaga. Pri najvećoj snazi LHC-a, mogući su čak 7000 GeV.

Naučnici se nadaju da će iduće godine već doći do konkretnijih rezultata u proučavanju svemira, stvaranjem uslova, nalik onima koji su vladali prilikom Velikog praska. Nadaju se između ostalog da će napokon uspjeti dokazati takozvani Higgsov bozon koji navodno daje masu svim stvarima u univerzumu i koji još uvijek nije dokazan.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan