Upravljanje robotom pomoću mozga štakora

Upravljanje robotom pomoću mozga štakora

15.08.2008

Ovaj robot se naizgled ne razlikuje od drugih robota, ali njime upravljaju moždane stanice štakora

Naučnici su u Velikoj Britaniji uspjeli napraviti robota po imenu 'Gordon' kojim ne upravlja ništa osim moždanih stanica štakora a čak u 80% slučajeva prepoznaje prepreku i zaobilazi je.

'Jedini mehanizam za upravljanje koji robot ima je biološki mozak', objašnjava Kevin Warwick sa Univerziteta u Readingu.

Da bi ovo postigli, naučnici su iz fetusa štakora uzeli koru velikog mozga i enzimima su rastopili vezu između živčanih stanica. Potom su uzgojili oko 300000 stanica u petrijevoj zdjelici na čijem dnu je bilo postavljeno 80 finih elektroda.

Nakon što su se stanice premjestile u zdjelicu, neuronima je trebalo neko vrijeme da se organiziraju i uspostave mrežu sa elektrodama ali i međusobno. Tako su se unutar 24 sata trudile uspostaviti međusobnu vezu a već nakon sedmicu dana su slale prve spontane signale što podsjeća na aktivnost sličnu moždanoj.

Podjela uloga izgleda ovako: stanice sada robotu šalju signale koji upravljaju robotom ako naiđe na prepreku a zauzvrat senzori koji sakupljaju informacije o okolini, šalju električne impulse neuronskoj mreži.

Naučnici su tokom projekta ponovili ovaj proces sa više različitih štakorskih mozgova te se uspostavilo kako se robot različito ponaša kada mu se zamijeni 'mozak'. Dok je s jednim umjetnim mozgom robot aktivan, s drugim se ne ponaša u skladu sa zahtjevima naučnika.

Cilj ovog projekta nije početak pravljenja robota kojim će nekada u budućnosti upravljati pravi mozak a možda čak i ljudski, nego će ovaj eksperiment biti korišten u medicinske svrhe.

Naime, uz pomoć robota se mogu bolje istražiti osnovne funkcije mozga, a lakše je i upravljati njima. Prilikom spoznavanja okoline i reagiranja na prepreke, umjetni mozak uči iz iskustava robota. Warwick tvrdi kako već sada ponovljene aktivnosti jačaju veze među živčanim stanicama. Kada se to usporedi sa čovjekom, onda se radi upravo o činjenici da ono što čovjek najčešće radi, najbolje i savlada.

Bolje razumjevanje načina učenja i pamćenja mozga bi moglo koristiti u medicini u borbi protiv moždanih oboljenja kao što su Alzheimerova bolest i Parkinson.

Naučnici će pokušati naučiti robota novim vještinama a time i poboljšati njegovo pamćenje. Pri tome se nadaju da će moći promatrati direktno sva dešavanja u mozgu tokom pamćenja.

Također naglašavaju da se u ovom projektu ne smije zaboraviti da se trenutno radi o modelu čije funkcije trenutno samo liče na moždane funkcije.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan