Uništavanje jedne od najočuvanijih antičkih termi

Uništavanje jedne od najočuvanijih antičkih termi

10.03.2008

Jednoj od najočuvanijih antičkih termi prijeti potapanje zbog izgradnje elektrane

U turskom gradu Allianoi se nalaze savršeno očuvani ostaci antičke terme. Ahreolozi oduševljeno pričaju o tom pronalazištu. Pogotovo ako se uzme u obzir da je tek vidljivo samo 20 posto ukupne površine.

Preko 11000 artefakata su pronađeni do sada. Arheolog Ahmet Yaras je devet godina radio na iskapanju ovih starina. Sada nemoćno prati odluku vlade da se izgradi dugoplanirana hidroelektrana koja će okrutno potopiti cijeli njegov trud i ljepote neprocjenjive vrijednosti.

Ovo mjesto datira iz drugog stoljeća poslje Krista i za samo nekoliko sedmica će nestati pod vodom.

U oktobru 2007. godine je vlada donijela konačnu odluku za izgradnju hidroelektrane nakon što je prethodna dva puta na pregovorima odlučila protiv. Hidroelektrana je već izgrađena. Posljednja mjerenja su u toku.

Sami proces iskapanja je vlada otežavala cijelo vrijeme. Jedan od ogorčenih arheologa, Pierre Chuvin iz Francuske se sjeća kako je vlada iznenada zaustavljala finansiranje projekta. On smatra da su političari svjesno zaustavljali iskapanje da ovo mjesto ne bi postalo previše značajno u svijetu jer onda više ne bi bila moguća izgradnja elektrane.

Arheolozi i drugi ljudi kojima je stalo do ove znamenitosti ipak ne odustaju.

Svoje nade polažu u Svjetsku izložbu, EXPO 2015. oko koje se trenutno trudi Izmir, grad koji je 120 kilometara udaljen od terme. Moto pod kojim ovaj grad pokušava privući pažnju jeste „Zdravlje za sve“. Kako bi izgledalo da sa takvim motom Turska uništi jednu građevinu tolike vrijednosti – i za zdravlje.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan