Umrla gospođa koja je Plutonu dala ime

Umrla gospođa koja je Plutonu dala ime

12.05.2009

Sa samo jedanaest godina, Britanka Venetia Phair dala je ime tadašnjem novootkrivenom planetu – 'Pluton'. Nažalost je prije smrti još doživjela kako isti planet 2006. godine gubi status planeta.

Dana 14.3.1930. godine, jedanaestogodišnja Britanka je sjedila sa djedom za doručkom dok je on u 'The Times'-u čitao o novootkrivenom planetu kojem samo još nedostaje ime. Predložila je da bi se planet mogao nazvati 'Pluton' (izvorno 'Pluto') na što je djed reagovao i proslijedio prijedlog astronomu po imenu Herbert Hall Turner sa Oxfordskog univerziteta. Dotični gospodin je istog dana prisustvovao sjednici na kojoj se trebalo odlučiti ime za planet, te je “Royal Astronomical Society” ili RAS (Kraljevsko astronomsko udruženje) razmatralo sve postojeće prijedloge. Najzad prihvaćen je upravo prijedlog imena djevojčice - 'Pluton'.

Prirodne nauke obilježile su daljnji tok života ove djevojke. Naime, studirala je matematiku na Univerzitetu u Cambridge-u, a potom radila kao nastavnica matematike i ekonomije do penzionisanja 80-ih godina.

Gospođa Phair umrla je 30.4.2009. No prije toga morala je nažalost doživjeti promjenu statusa Plutona kao planeta. Već 2006. godine, Pluton je izgubio status planeta nakon čega je doduše 2008. godine upravo po njemu nastao novi status nebeskih tijela poput Plutona, po imenu 'plutonoidi'. Međutim, svijet od tada mora prihvatiti da trenutno u Sunčevom sustavu postoji 8 planeta a ne više 9, kao što se ranije učilo u školama.

Prema BBC-u, gospođi Phair bi radije bilo da je Pluton zadržao status planete, ali se ustvari i nije pretjerano uzrujavala zbog rasprave na tu temu.

Inače je Venetia Phair, već sa jedanaest godina oduševljena astronomijom i grčkom mitologijom, ime Plutonu dala po bogu podzemnog svijeta koji je imao sposobnost da postane nevidljiv.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan