"> " />
Uljepšavanje na TV-u krije ružnu istinu

Uljepšavanje na TV-u krije ružnu istinu

06.10.2007

Od podizanja očnih kapaka i operacije grudi do rascjepljenjog nepceta i obojenih zubi, kozmetičarski eksperti sa ABC reality show "Extreme Makeover" nisu se nikad susreli sa fizičkim nedostatkom koji oni ne mogu ispraviti. Ali profesorica filozofije Cressida Heyes govori da pored svih estetskih operacija koji se koriste, postoji ružna istina, što predstavlja srž svega.

Reality show koji se bazira na estetskim operacijama je relativno nov na TV ekranima. Cressida Heyes sa univerziteta University of Alberta je objavila analizu emisije Extreme Makeover u časopisu "Feminist Media Studies", u kojoj kaže da bi gledaoci trebali usklađivati vrijednosti koje su bile promovirane na ovom reality show-u. Radikalne kozmetičke emisije kao Extreme Makeover, The Swan i Ten Years Younger prodaju ideju o tome da se estetske operacije ne tiču samodopadanja, nego razotkrivanja “osobne autentičnosti”. Heyes govori da oni naporno rade na tome da pojačaju konformizam društvenog ideala, u pogledu spola, godina, klase i rase.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan