U Njemačkoj prijavljen smrtni slučaj zbog kolere

U Njemačkoj prijavljen smrtni slučaj zbog kolere

24.09.2010

U Njemačkoj devetomjesečni dječak preminuo je od kolere. Svi koji su imali kontakt sa djetetom se nalaze pod karantenom. Porodica se tek vratila sa putovanja tijekom kojeg je boravila i u Pakistanu.

Samo nekoliko sati nakon što je dijete stiglo do bolnice, preminulo je od posljedica kolere. Liječnici su na početku samo sumnjali na koleru, međutim, dijagnoza se u međuvremenu potvrdila pristizanjem rezultata analiza.

Troje preostale djece u dobi između dvije i četiri godine također je oboljelo od ove bolesti. Njihovo stanje je doduše pod kontrolom. Roditelji pretpostavljaju da su se djeca zarazila kolerom na putovanju u Pakistanu. Svi ljudi koji su imali kontakt sa djecom stavljeni su iz predostrožnosti pod karantenu zbog čega lijenici smatraju da je mogućnost daljnjeg širenja ove bolesti trenutno jako mala.

Uzročnik kolere je bakterija Vibrio cholerea koja se nalazi u zagađenoj vodi i kod inficiranih osoba izaziva gubitak tečnosti u kratkom vremenskom periodu, čak i do 20 litara dnevno što u teškim slučajevima može dovesti do smrti. Kod brzog dijagnosticiranja, kolera se uz pitku vodu i odgovarajuće lijekove može izliječiti. Cjepivo koje postoji nažalost nije stopostotna zaštita, ali je kolera u Europi veoma rijetka pojava. Javlja se u siromašnim zemljama sa slabim sistemom snabdjevanja vode zbog kojeg se miješaju otpadne vode sa pitkom vodom. Opasnost stoga pretstavljaju putovanja u zemlje trećeg svijeta a kao najveća zaštita savjetuju se mjere predostrožnosti, kao što je kuhanje hrane.

Izvorno se u protekla dva stoljeća kolera iz delte rijeke Ganges u Indiji proširila po ostalim kontinentima, uglavnom trgovačkim putevima. Zabilježeno je čak sedam pandemija ove bolesti.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan