U krateru indonezijskog vulkana sve je vruće

U krateru indonezijskog vulkana sve je vruće

06.11.2007

Zadnjih dana je u krateru vulkana Kelud na Indonezijskom otoku Java temperatura toliko porasla da su aparati za mjerenje jednostavno zablokirali. Znanstvenici upozoravaju na moguću erupciju vulkana. Međutim, oko 25000 ljudi u okolici vulkana i dalje ne reagira.

Iznad kratera se formirao oblak dima visine 800 metara i u unutrašnjosti su zabilježeni potresi u sve manjim razmacima. Već prije blokiranja instrumenata je u kraterskom jezeru u dubini od 15m zabilježena temperatura od 90°. Zabrinjavajuća činjenica jeste ta da je 1990. godine došlo do erupcije vulkana prije čega je u jezeru zabilježena temperatura od 40°. I pritisak u krateru je u međuvremenu tri do četiri puta veći nego prilikom erupcije 1990. godine.

Godine 1919. je od erupcije ovog vulkana umrlo više od 5000 ljudi. Situacija koju sada znanstvenici imaju na indonezijskom otoku je ipak drugačija nego ikada ranije. Naime, erupcija vulkana od 1990. godine je stvorila jednu vrstu začepljenja ispod kraterskog jezera, zbog čega lava ne može izaći na površinu. Iz tog razloga je veoma teško predvidjeti šta će se dalje dogoditi, iako u međuvremenu i dva druga vulkana u okružju pokazuju znakove aktivnosti. Oko njih vlada do sada nije naredila evakuiranje.

Budući da je situacija nepredvidljiva, znanstvenici se oslanjaju na mogućnost laganog oticanja lave ili smirivanje vulkana bez nastanka erupcije.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan