U Kini ugašena vatra koja je gorjela 50 godina

U Kini ugašena vatra koja je gorjela 50 godina

27.11.2007

Postoji više mjesta na Zemlji na kojima gori vatra godinama i decenijama, pa i stoljećima. Na istoku Australije gori vatra preko 6000 godina unutar planine koja se naziva „Burning Mountain“. Znanstvenici su nekad mislili da je riječ o vulkanu.

Međutim, ova pojava nije ništa neuobičajno tamo gdje se pod zemljom krije velika količina ugljena.

Zapaljena vatra kisik crpi iz otvora na zemlji i predstavlja veliki izazov vatrogascima. Izazvana je udarima groma, ali i ljudskom krivicom a to čak i u većini slučajeva.

Koliko ju je teško ugasiti, govori u prilog činjenica da su vatrogasci u Kini tek nakon 50 godina uspjeli da ugase ovakav jedan podzemni požar.

Na površini od kvadratnog kilometra i dubini od 100 metara je gorjela vatra u glavnom gradu provincije Xinjiang.

Vatrogasci su probušili dodatne rupe u zemlji kroz koje su pumpali vodu i blato. Zatim su zatvorili sve poznate rupe da bi spriječili dotok kisika požaru. Do 2009. godine će ovo područje ostati pod nadzorom jer je moguć novi nastanak požara na istom mjestu.

Pobjeda nad ovim požarom pruža nadu da bi se ostali požari širom naše planete uskoro mogli pobjediti, budući da samo kineski požari otpuštaju toliko CO2 u atmosferu koliko svi automobili SAD-a otpuste za dvije godine.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan