Transport: Hibridna lokomotiva

Transport: Hibridna lokomotiva

11.12.2007

U sklopu kampanje General Electrica, inžinjeri su radili na projektu kako da transformiraju jedan od najstarijih i najmoćnijih oblika transporta na planeti u jedno energetsko čudo. Upoznajte hibridnu lokomotivu!

Evo jedne interesantne činjenice: prema General Electricu, lokomotiva od 207 tona tokom jedne godine potroši energije koliko 160 domaćinstava tokom jedne godine. Zašto onda da ne sačuvamo ovu energiju? To su se pitali i inžinjeri prije nego što su napravili ovu nevjerovatnu lokomotivu.

Uzmite lokomotivu sa 4400 konjske snage, dodajte bezolovne samopunjeće baterije (akumulatore) kao i snažnu dizel lokomotivu i dobićete poveliku mašineriju. Svaki put kada motor koči, dinamička energija se prenosi na baterije čime se dobiva dodatnih 2000 konjskih snaga koje se poslije mogu koristiti po poterbi. Rezultat? Smanjenje potrošnje goriva za oko 15% i smanjenje emisije štetnih plinova za 50% u odnosu na lokomotive koje su danas u uporabi.

Najbolji dio, prva ovakva lokomotiva će biti u upotrebi već od 2010. godine.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan