Topljenje leda po treći put u povijesti

Topljenje leda po treći put u povijesti

19.03.2009

Naučnici u Novom Zelandu tvrde da se led na Arktiku ne topi po prvi put. Naime, navodno se led topio već dva puta prije nekoliko miliona godina.

Led na Arktiku se već dva puta odledio - prije pet miliona i prije tri miliona godina. Novozelandski naučnici na osnovu prikupljenih podataka o ranijim topljenjima leda, namjeravaju saznati više o posljedicama globalnog zatopljenja koje se trenutno dešava. Rezultati baš i nisu ohrabrujući.

Tada je razina mora narasla za čak pet metara i proces otapanja je trajao nekoliko stotina godina. Globalno zatopljenje je rezultiralo otopljenjem ukupnog leda na zapadu Arktika.

Naučnik sa novozelandskog Univerziteta Viktorija, Tim Naish smatra da se danas može upratiti veoma sličan razvoj kao u prošlosti. Rezultati studije, rađene na ovu temu, objavljeni su u magazinu 'Nature'.

Naučnici se međutim nadaju da se taj dio Zemljine površine ovaj put neće otopiti tom brzinom, ali po svemu sudeći, desit će se puno brže nego što se očekivalo.

Da bi se tolika količina leda otopila, tj. da bi zapad Arktika u mjesecu septembru godišnje bio bez leda, potrebno je zatopljenje od otprilike pet stupnjeva Celzijusovih. Međutim, eksperti očekuju toliki porast temperature već do 2100. godine. Ovu teoriju je u online izdanju stručnog časopisa 'Nature Geoscience' objavio naučnik Julien Boé sa Kalifornijskog Univerzitet u Los Angelesu.

Zajedno sa kolegama pratio je niz simulacija ledene površine na osnovu 18 različitih klimatskih modela. Tokom simulacija, tim je uspio otkriti podudaranje sa upraćenim topljenjem leda na Arktiku. Prema rezultatima, led se između 1979. i 2006. godine već smanjio za skoro 25% na Sjevernom polu. Pri tome je količina leda mjerena svaki put u septembru.

Uključujući u svoje istraživanje i najnovije podatke dobivene satelitom, ovaj naučnik tvrdi da do kraja ovog stoljeća u septembru definitivno neće biti leda na Arktiku.

Septembar se uzima kao mjesec u kojem na Arktiku inače ima najmanje leda godišnje.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan