Telefoniranje tokom vožnje

Telefoniranje tokom vožnje

05.01.2008

Ne samo da telefoniranje tokom vožnje povećava rizik od nesreće, čak doprinosi i zastojima na putu.

Profesor psihologije, Dave Strayer sa Univerziteta u Utahu je dokazao da telefoniranje tokom vožnje usporava vozila i tako čak dovodi do zastoja u prometu.

Profesor ne smatra dovoljnim to što je u nekim zemljama dozvoljeno telefonirati sa slušalicom u uhu i mikrofonom. On smatra da uopšte ne treba biti dozvoljeno na bilo kakav način telefonirati za volanom. Telefoniranje odvraća pažnju i usporava vozača.

Dokazao je i da su sposobnosti i koncentracija mladog vozača dok telefonira svedene na sposobnosti i koncentraciju starca. Čak tvrdi da se stanje takvog vozača može mjeriti sa vozačem sa 0,8 promila alkohola u krvi.

U svrhu potvrđivanja svojih teza, profesor je sastavio tim od 36 dobrovoljaca s kojima je tokom simulacije vožnje prešao oko 15 km. Na virtuelnoj autocesti sa dvije ili tri trake u jednom pravcu je promet bio gust, normalan ili neznatan. Tokom tri vožnje su dobrovoljci telefonirali preko slušalice i mikrofona a tokom još tri su vozili bez telefoniranja. Promet je s vremena na vrijeme usporavao zbog presporih vozača koji su ometali vožnju na pojedinim trakama.

U takvim situacijama su se vozači koji su telefonirali znatno lošije snalazili nego vozači koji su se u potpunosti mogli skoncentrisati na vožnju.

Vozači su tokom telefoniranja zadržavali do 30% duže iza sporijeg vozila i oko 20% su rijeđe mijenjali traku pa su na taj način i stizali na cilj znatno sporije.

U prosjeku su ovi vozači stizali oko 15 do 20 sekundi kasnije od vozača koji nisu telefonirali i možda se to zaista čini malo na prvi pogled, ali kod velikog broja vozača koji uspore zbog telefoniranja, to usporavanje je u stanju utjecati na cjelokupni prometni saobraćaj.

Ovu činjenicu su potvrdili i kompjuterski modeli sa kojima su naučnici simulirali prometni saobraćaj na autocesti u kojem je 25% vozača telefoniralo tokom vožnje.

Došlo je do usporavanja cjelokupnog saobraćaja, uključujući i vozače koji nisu telefonirali. Što je više vozača počelo također telefonirati, saobraćaj je postajao sve sporiji.

Stoga profesor i njegove kolege zahtjevaju da se prilikom odlučivanja da li je telefoniranje za volanom zabranjeno ili ne osim sigurnosti, uzme u obzir i utjecaj na cjelokupni prometni saobraćaj.

Ovdje slobodno možemo nadodati i trošak koji se znatno poveća kašnjenjem i saobraćajnim nesrećama ali i medicinskim liječenjima nakon nesreće.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan