Svraka se prepoznaje u ogledalu

Svraka se prepoznaje u ogledalu

20.08.2008

Do sada je bilo poznato samo pet vrsta koje se zasigurno prepoznaju u ogledalu. Zajedničko im je da sve spadaju u sisavce. Međutim, sada je dokazano da se i svraka može vidjeti u ogledalu čime bi kao prva vrsta koja ne spada u sisavce ušla u ovu kategoriju. Osim čovjeka se do sada znalo da se u ogledalu zasigurno prepoznaju i: čimpanza, orangutan, neki kitovi (pogotovo delfini) i slon.

    Kriteriji po kojima se životinje svrstavaju u ovu kategoriju su da:
  1. 1. životinja pokušava doći u socijalni kontakt sa odrazom u ogledalu,
  2. 2. životinja pokušava dostići iza odraza u ogledalu,
  3. 3. životinja pred ogledalom ponavlja određeni pokret više puta,
  4. 4. životinja primjeti da gleda u vlastiti odraz u ogledalu.


Četvrti kriterij se ispituje različitim metodama a jedna od njih je da se životinji neprimjetno nacrta upadljiva mrlja na tijelu koju bi životinja ako se prepoznaje u ogledalu trebala prepoznati i po mogućnosti pokušala odstraniti ili slično.

Već prije par godina su ovi naučnici smatrali da su sakupili dokaze koji idu u prilog dokazivanju da svraka spada u kategoriju životinja koje na ovaj način dokazuju samosvjesnost. Međutim, svoje rezultate nisu objavljivali. Tek sada su potvrdili ranije istraživanje i objavili ga.

Naime, dvije od pet ptica su definitivno pokušavale ukloniti mrlje sa tijela pred ogledalom, a treća svraka je također pred ogledalom ukazivala na prepoznavanje sebe ali puno rijeđe, te su naučnici naglasili da su proglašenje rezultata pozitivnim uzeli sa rezervom.

Dok su spomenute svrake plave, crvene i žute mrlje uklanjale bez problema, crne mrlje su uglavnom ignorisale. Razlog bi mogao biti taj da se zbog njihove boje perja ove mrlje nisu dobro vidjele na ogledalu te je i ovo uzeto kao dokaz tvrdnji naučnika.

Test je ponovljen pred pločom koja ne reflektuje svjetlost te ne se ne vidi vlastiti odraz. U tom slučaju ptice nisu pokušavale ukloniti mrlju što je također uzeto kao dokaz koji ide u prilog dokazivanju samosvjesnosti.

Ovo je prvi put da je dokazano kako neke ptice mogu da se mjere sa sisavcima, iako se već i ranije ukazivalo na istaknutu inteligenciju nekih ptica.

Čovjek na primjer tek u drugoj godini života prepoznaje vlastiti odraz u ogledalu.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan