Svijetleća svinja okotila svijetleće mlade

Svijetleća svinja okotila svijetleće mlade

09.01.2008

Koreanski naučnici su tek nedavno klonirali svjetleće mačke i miševe, ali su sada kineski naučnici otišli korak dalje. Svijetlećoj svinji su manipulisali gene, tako da je okotila svijetleće mlade, čime je svoju specifičnost prenijela na sljedeća pokoljenja.

Već kloniranje svijetlećih životinja je napravio ogroman pomak u proučavanju matičnih ćelija, ali je prenošenje promjena u genima na potomke još jedan ogroman korak u ovom proučavanju.

Godine 2006. su kineski naučnici još nerođenoj svinji ubrizgali svijetleći protein, ali je sada ta ista svinja okotila 11 mladih od kojih dvoje mladih također svijetle. Međutim, svinju je oplodio „normalan“ mužjak.

I u Taivanu su 2006. godine uzgojili dvije svinje koje u mraku svijetle zeleno. Ovaj korak su naučnici nazvali bitnim korakom u proučavanju matičnih ćelija, pogotovo za posmatranje razvoja tkiva nastalog od matičnih ćelija iz organa.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan