Svemirska sonda Ulysses prestaje funkcionisati

Svemirska sonda Ulysses prestaje funkcionisati

26.02.2008

U sljedećih nekoliko sedmica će se svemirska sonda Ulysses najvjerovatnije zalediti jer se hidrazin koji koristi za pogon više ne može zagrijati. Problem je u nepravilnoj funkcionalnosti opskrbljivanja energijom. U slučaju da temperatura sonde padne ispod dva stupnja Celzijusova, dotok goriva će postati nemoguć.

U zadnjih 17 godina, Ulysses je više puta okružila Sunce i na Zemlju poslala ogromnu količinu podataka o toj zvijezdi i okolnom prostoru u svemiru. Sonda je 1990. godine poslana u svemir na putanju na kojoj za šest godina obiđe Sunce. Putanja je Ulysses dovela iz centra našeg Sunčevog sistema do Jupitera, odakle je sonda dobila dovoljno zaleta da prijeđe kako sjeverni tako i južni pol Sunca. Nijedna letjelica poslana u svemir ranije to nije uspjela. Sve većim udaljavanjem od Sunca, međutim, opada i temperatura zbog čega je neophodno zagrijavanje hidrazina za pogon sonde.

Glavni izvor energije za sondu predstavlja plutonijski reaktor čiji je vijek trajanja raspadom radioaktivne tvari, naime, ograničen. U prošlim godinama se razina energije stalno smanjivala zbog čega su vođe projekta odlučili da isključe neke sisteme koji nisu potrebni cijelo vrijeme. Na ovaj način se dobilo dodatnih 60W koji su korišteni za pogon mjernih instrumenata i grijanje.

Međutim, u januaru svemirska agencija tokom testiranja nije uspjela ponovno pokrenuti odašiljač zbog čega naučnici smatraju da dodatna energija možda nikada nije ni stigla do ostalih sistema sonde. Vođa projekta, Richard Marsden smatra da će pojedini dijelovi sonde uskoro dostići temperaturu od dva stupnja. Do tada tim koji od početka radi na ovom projektu ne namjerava odustati od sonde koja se sve više hladi.

Unatoč lošim izgledima za sondu, vođe projekta mogu biti zadovoljni, budući da Ulysses četiri puta duže leti nego što se očekivalo na početku projekta.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan