Superteleskop 'ALMA' - Najskuplji projekat na području astronomije na Zemlji

Superteleskop 'ALMA' - Najskuplji projekat na području astronomije na Zemlji

12.03.2013

Projekat u kojem će 66 teleskopa od ove sedmice pratiti dešavanja u svemiru sa čileanskih Andi, najskuplji je projekat vezan za Zemlju na području astronomije i predstavlja pravu revoluciju, koja se prema naučnicima može usporediti sa prelaskom sa gledanja golim okom na gledanje kroz teleskop.

Superteleskop 'ALMA' (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) zajednički je projekat naučnika iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Sa svojih 66 teleskopa, ovaj superteleskop prekriva površinu fudbalskog stadiona i nalazi se na preko 5000 metara nadmorske visine. Budući da takvih mjesta baš i nema na pretek, projekat je konačno realizovan u pustinji Atacama na Andima u Čileu. Osim potrebne površine od otprilike 16 km u širinu i visoke nadmorske visine, za projekat je od važnosti bio i suh zrak, koji predvladava na ovom području.

'ALMA' je u stanju mjeriti milimetarske radiovalove, te se naučnici nadaju da će na ovaj način uspjeti pratiti takozvanu hladnu materiju, tj. plinovite oblake u kojima nastaju nove planete i koji igraju bitnu ulogu u nastanku cijelih galaksija.

Već godine 2011, 16 od 66 današnjih teleskopa krenulo je u pogon i od tada dobiveni rezultati već su nadmašili sva očekivanja. Ovi teleskopi omogućili su naučnicima da prvi put promatraju rođenje nove plinovite planete. Svojom preciznošću nedavno su čak otkrili da u protoplanetarnom disku jedne mlade zvijezde, udaljene oko 400 svjetlosnih godina, postoje molekule glikolaldehida, tj. prostog šećera koji se ne razlikuje baš puno od šećera koji koristimo u domaćinstvu. Ono što je posebno interesantno kod ovog šećera, jeste da je neophodan za izgradnju ribonukleinske kiseline (RNK), koja je nezamjenjiva u sintezi bjelančevina.

Zbog već dobivenih rezultata, naučnici sa velikim očekivanjima gledaju na budućnost ovog projekta.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan