Sunčevom svjetlošću protiv kratkovidnosti

Sunčevom svjetlošću protiv kratkovidnosti

07.01.2009

Australijski naučnici su dokazali kako se izlaganjem djece sunčevoj svjetlosti kod njih smanjuje mogućnost pojave kratkovidnosti.

Rezultati studije rađene kao dio dugoročnog projekta državno financiranog tijela po imenu Australia Research Council, objavljeni su u časopisu 'Archives of Ophthalmology'.

U sklopu studije je naučni tim oko Iana Morgana sa Australijskog nacionalnog univerziteta usporedio djecu u starosti od šest do sedam godina. Djeca su bila iz Singapura i iz Australije. Naučnici su zaključili kako kod djece iz Singapura, već 29 posto njih nosi naočale, dok kod djece iz Australije, njih samo 3,3 posto ima problema sa vidom. Da bi se isključila mogućnost uzimanja etničke pripadnosti kao uzrok ovim nejednakim rezultatima, u objema grupama su učestvovala i djeca kineskog porijekla koja žive u navedenim državama.

Osim što žive u različitim državama, razlika postoji i u svakodnevnim navikama koje su vezane uz slobodno vrijeme djece. Naime, djeca iz Singapura u prosjeku provedu pola sata izvan kuće dnevno, izloženi sunčevoj svjetlosti. Djeca iz Australije za razliku od prve grupe provedu u prosjeku dva sata na zraku. Međutim, djeca iz obje grupe provedu dnevno otprilike jednako mnogo vremena za kompjuterom, pred televizorom i nad knjigom. Na ovaj način otpada kao razlog lošijeg vida djece iz Singapura i izloženost treperenju monitora.

Stoga naučnici naglašavaju da izloženost djece ali i studenata sunčevoj svjetlosti tokom dana, znatno održava zdravlje očiju.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan