Stres potpomaže novi razvoj tumora

Stres potpomaže novi razvoj tumora

29.02.2008

Naučnici u Tel Avivu (Izrael) su uspjeli dokazati da stres utječe na smanjenje imuniteta i novi razvoj raka nakon operativnog otklanjanja tumora.

Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu su na pokusima s miševima dokazali da je mogućnost ponovnog razvoja tumora nakon operativnog otklanjanja starog veća u slučajevima većeg stresa.

Poznato je da nakon otklanjanja tumora operativnim putem mogu ostati ćelije raka ili u međuvremenu odlutati u druge dijelove tijela i opet se razviti u tumor. Međutim, veliku ulogu prilikom ovog procesa igra imuni sistem. Ako je oslabljen, mogućnost ponovnog razvoja tumora je veća.

Naučnici su uspjeli dokazati da povišen adrenalin i psihički i fizički stres mogu povećati mogućnost razvoja novog tumora za dva do tri puta. Problem je u tome što je teško izbjeći spomenuti stres zbog straha pacijenata i opterećenja operacije za tijelo.

Iz tog razloga se trenutno razmišlja o pripremnoj terapiji prije same operacije kojom bi se osoba i psihički i fizički pripremila na operaciju.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan