Štetni grudnjaci

Štetni grudnjaci

10.04.2009

Takozvani 'Öko-Test' je njemački magazin za potrošače koji se bavi provjeravanjem različitih proizvoda i objavljivanjem rezultata. Jedan od predmeta njihove pažnje ovih dana bili su grudnjaci. Rezultati su bili zapanjujući.

Testiranje se konkretno svodilo na testiranje sastava tkanine i dodatnih materijala 25 grudnjaka, te njihove boje. Čak šest grudnjaka je dobilo najgoru moguću ocjenu i to zbog velike količine crne boje za koju se pretpostavlja da izaziva rak. Radi se o crnom pigmentu koji se tijekom znojenja može odvojiti od tkanine i upiti kroz kožu što u pronađenoj količini može izazvati rak.

Firma sa najgorom ocjenom za takav jedan crni grudnjak je isti odmah povukla sa tržišta. Međutim, čak su modeli nekih poznatih francuskih imena koji su i do deset puta skuplji od grudnjaka u običnim trgovinama, zbog velike količine ove boje dobili najgoru moguću ocjenu.

Najgore procjenjeni grudnjaci nisu samo crni, nego i oni najdraži ženama. Naime, radi se o push-up grudnjacima, koji podizanjem grudi prema gore ostavljaju dojam većeg dekoltea. Problem kod ovih grudnjaka je di-etilheksilftalat koji se najvjerojatnije nalazi na samom dijelu spajanja korpica. Ovaj omekšivač spada među otrovne tvari te je na listi Europske Unije naveden kao jedna od kancerogenih tvari. Osim toga se smatra i da je opasan za plodnost. U dječijim igračkama i artiklima za bebe je stoga ova tvar čak i zabranjena.

Jedini savjet koji su stručnjaci vezano bar za crne grudnjake mogli dati ženama, jeste da nove crne grudnjake prije prve upotrebe nekoliko puta dobro operu.

Naravno, crna boja općenito kod donjeg veša se ne bi trebala zanemarivati zbog direktnog dodira sa kožom, pogotovo prilikom znojenja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan