Stanice koje izazivaju rak

Stanice koje izazivaju rak

04.12.2008

Do sada se smatralo da posebne matične stanice ustvari uzrokuju nastanak tumora. Naučnici su dokazali da nije tako jednostavno. Čak četvrtina običnih stanica raka uzrokuje tumore. Barem u slučaju raka kože.

Sve je više u zadnje vrijeme prihvaćeno mišljenje kako su za razvoj zloćudnih tumora odgovorne zloćudne matične stanice zbog čega su se pobornici ove teorije zauzimali za razvijanje terapije koja se koncentriše na onesposobljavanje tih posebnih stanica, a ne na uništavanje svih stanica raka u tijelu pacijenata.

Međutim, pokusi na miševima Univerziteta Michigana u Ann Arboru dokazuju da čak četvrtina stanica raka mogu izazvati zloćudne tumore. Istraživanje se uglavnom odnosilo na rak kože.

Tijekom pokusa su genetski modificiranim miševima transplantirane ljudske stanice malignog melanoma nakon čega je čak četvrtina transplantiranih stanica izazvala rak kože kod miševa. Na ovaj način je model zloćudnih matičnih stanica doveden u pitanje. Bar u slučaju raka kože.

Naučnici koji su sprovodili pokus tvrde da je ovaj pokus poseban i da se znatno razlikuje od ranijih pokusa jer je kod pokusnih miševa koje su koristili u potpunosti isključen imunološki sustav. Naime, raniji pokusi su mogli iskriviti rezultate jer oslabljenje imunološkog sustava kod ranijih pokusa nije spriječilo moguću borbu obrambenih stanica miševa protiv ljudskih stanica raka.

Rezultati ovog pokusa se upravo iz tograzloga mogu smatrati u potpunosti tačnim.

Model zloćudnih matičnih stanica se ipak ne može smatrati opovrgnutim jer je moguće da je on u potpunosti tačan kod nekih drugih vrsta raka.

Što se tiče raka kože, sada se zahvaljujući ovom pokusu zna da je broj stanica koje mogu dovesti do razvijanja zloćudnog tumora čak 250000 veći nego što se ranije smatralo.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan