Šta ženski glas čini atraktivnim

Šta ženski glas čini atraktivnim

06.02.2008

Da li je ženski glas više ili manje atraktivan, ne ovisi samo o visini glasa žene. To ovisi i o onome šta ona kaže.

Psiholog Benedict Jones sa Univerziteta u Aberdeenu (Škotska) je sa svojim kolegama dokazao da muškarcima nije bitna samo visina glasa žene koji smatra privlačnim, nego i ono šta žena kaže.

U sklopu eksperimenta su na traku snimili glasove četiri žena koje su naizmjenice visoko i dublje govorile: „Stvarno mi se sviđaš“, i „Ustvari mi se ne sviđaš“.

Nakon toga je traku poslušalo 30 muškaraca koji su za sebe trebali odabrati koji glas im se najviše sviđa. Muškarci su svi izabrali više intonacije, ali i pozitivne odgovore. Traka se pustila i unazad, ali ovaj put im isti glasovi nisu više bili toliko privlačni.

Očito pozitivna izjava ženski glas čini privlačnijim nego negativna izjava.

Naučnici su objasnili pojavu da se muškarcima više sviđaju više intonacije glasa time što je tokom evolucije takav glas asocirao na mladost i plodnost, a to je bilo veoma bitno, budući da su pokušaji dobijanja djece sa ženom ipak ograničeni. Na ovaj način je ovakav način biranja uvećao šansu razmnožavanja.

Sa ovim se naravno može povezati i veća atraktivnost ženskog glasa koji izjavljuje nešto pozitivno za vezu. U ovakvu vezu se naravno više isplati investirati.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan