Šta sve like-ovanje otkriva o nama

Šta sve like-ovanje otkriva o nama

13.03.2013

Like-ovanje otkriva više o našoj ličnosti, nego što ustvari većina nas i želi. Dovoljno je like-ovati barem jednom, da bi se o nama saznali podaci koje na profilu svjesno nismo ni otkrili.

Like-ovanje je postalo toliko uobičajno, na primjer na Facebook-u, ne možemo zamisliti komuniciranje bez njega. Ovaj najkraći način otkrivanja našeg mišljenja na društvenim mrežama, međutim, o nama otkriva više nego što možda i želimo.

Britanski naučnici su na osnovu like-ova od preko 58000 korisnika Facebook-a rekonstruirali podatke kao što su: boja kože, spol, vjerska, politička, pa i seksualna orijentiranost. Navodno to uspjeva i u naizgled beznačajnim slučajevima like-ovanja, kao što je like-ovanje muzičkih grupa ili tv-emisija.

Nedavno su naučnici čak utvrdili da sami pogled na strukturu i broj prijatelja na profilu korisnika može otkriti podatke kao što su: starost, spol, posao kojim se osoba bavi, obrazovanje, kao i ličnost korisnika profila.

Analiziranje like-ova sada je taj uvid u život korisnika još poboljšao. Da bi postigli ovaj rezultat, Michael Kosinsky i kolege sa Univerziteta Cambridge usporedili su uz pomoć specijalne statističke metode like-ove 58466 američkih korisnika sa podacima na njihovom profilu. Na taj način su htjeli saznati koje stranice su like-ovane na primjer od strane visokoobrazovanih korisnika. Iz ove usporedbe razvili su algoritam, koji je u stanju da like-ove dodjeljuje određenim ličnim osobinama.

Otkrili su da razvijeni algoritam toliko dobro funkcionira da je u stanju pogoditi spol korisnika u 93 posto slučajeva, vjersku (musliman ili kršćanin), te političku orijetiranost (demokrata ili republikanac) u 82 posto slučajeva. Podatke kao: da li je neko homoseksualac ili ne, u vezi ili slobodan, pripadnik bijele ili crne rase, algoritam je pogodio u više od 50 posto slučajeva. Naučnici su čak uspjeli u 60 posto slučajeva odrediti da li su roditelji korisnika profila u njegovoj 21. godini života još zajedno ili ne.

Naučnici tvrde da je dovoljno likeo-vati samo jednom, da bi rezultati dobiveni algoritmom bili poprilično visoki. Oni tvrde da na osnovu sve više digitalnih tragova koje ostavljamo na internetu iza sebe, sa sigurnošću mogu predvidjeti, kako će kontroliranje otkrivanja različitih ličnih podataka s vremenom postati sve teže. Ova studija jasno dokazuje i da nije dovoljno na profilima otkrivati što manje ličnih podataka, što je bitno za sve one korisnike koji svjesno kriju godine, spol ili seksualnu orijentiranost, te se uporno trude, da se navedeni podaci o njima ne mogu naći nigdje na internetu.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan