Šta film čini dobrim?

Šta film čini dobrim?

17.09.2007

Film koji osvoji nagradu kritike, najčešće pripada žanru drame, adaptiran prema knjizi koja je dobila nagradu, prema istinitoj priči u koju je uključen sam autor ili kad režiser radi i na svom vlastitom scenariju za film.
Nije neobičajno da neki film bude remake, komedija ili mjuzikl sa velikim buđetom da ima razinu PG-13, i mnogo projekcija, da samo prvoj sedmici postigne ogromnu zaradu, a da ne dobije nagradu za najbolju pjesmu iako će takav film vjerovatno imati odličan rezultat.

Ali za filmske hitove box-office može imati često ralizličite profile.

Psiholog Dean Simonton koji predaje na UC Davis, napravio je bateriju statističkih testova za hiljadu dugometražni engleski narativnih filmova, uključujući Pearsnov koficijent i hijerarhijsku regresionu analizu – da bi dobio formulu za filmski trijumf i njegov uspjeh u gledanosti.

U petak 17.augusta u 9h, psiholog Dean Simonton je govorio o ovom istraživanju na simpoziju «Kreativnost i filmovi» u sklopu kongresa Američke asocijacije psihologa.

Simonton je jedan od eksperata u domenu stvaralaštva i kreativnosti, također je i autor knjige “Origins of Genius: Darniwistička perpektiva kreativnosti.” On također radi na novoj knjizi, “Great Flicks: Naučna studija o filmskoj kreativnosti i estetici.”

“Za ekspresionalnu kreativnost može se reći da je više individualni fenomen” kaže Simonton. “Ali postoji bar jedan tip umjetničke ekspresije koji je visoko prisutna i često koristan u prirodi današnjih filmova. Motion pictures je promovirala dostupni istraživački sajt za ispitivanje umjetničke kreativnosti u stvarnim uslovima.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan