Slušalice ometaju rad uređaja za srce

Slušalice ometaju rad uređaja za srce

10.11.2008

Na kongresu američke asocijacije po nazivu “American Heart Association” u New Orleansu su naučnici objavili da većina slušalica ometa rad elektrostimulatora i defibrilatora. Ukoliko se međutim isti udalje od tijela, rad ovih uređaja se ponovo normalizira.

Naučnici oko Williama Maisela sa Bostonskog medicinskog centra “Beth Israel Medical Center” su na kongresu asocijacije “American Heart Association” objavili da slušalice, ukoliko nisu u uhu nego na primjer skliznu iz uha u blizinu defibrilatora ili elektrostimulatora, ometaju rad ovih uređaja.

Razlog tome je što većina slušalica sadrži substancu po imenu neodijum, koja posjeduje magnetska svojstva.

Utjecaj magnetskog polja na uređaje za poboljšanje i praćenje rada srca su naučnici dokazali testirajući osam različitih modela slušalica na 60 pacijenata sa defibrilatorom ili elektrostimulatorom. Slušalice su pri tome zakačili odmah iznad uređaja.

Kod 14 pacijenata se zabilježio lakši poremećaj uređaja. Pri tome se kod 15 % pacijenata sa elektrostimulatorom i kod 30 % pacijenata sa defibrilatorom dokazala reakcija na magnetsko polje slušalica. U većini slučajeva su uređaji za srce radili opet normalno dalje, nakon što su se slušalice otklonile.

Mjerenje gustoće magnetskog toka je dokazalo da je kod nekih modela slušalica izmjerena gustoća magnetskog toka od 20 mT ili čak više. Međutim, za testirane uređaje je dovoljna gustoća magnetskog toka od 1 mT da se umanji njihova funkcionalnost.

Čak i kada su izmjerene vrijednosti bile i do 20 puta veće, naučnici nisu uspjeli dokazati smetnje, ukoliko su slušalice bile udaljene najmanje tri centimetra od uređaja.

Za osobe koje nose ove uređaje, objavljeni podaci ne bi trebali biti uznemirujući. Oni samo ukazuju na moguće smetnje izazvane slušalicama, te ih trebaju potaknuti na obraćanje pozornosti na položaj slušalica, dok slušaju muziku, kažu naučnici.

Međutim, i preblizak kontakt sa ljudima koji u tom trenutku nose slušalice bi se trebao izbjegavati.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan