Sladilo deblja

Sladilo deblja

11.02.2008

Američki naučnici su iz pokusa sa štakorima zaključili da dugoročno gledajući, sladilo bez kalorija deblja više od šećera.

Prilikom pokusa sa štakorima, američki naučnici Susan Swithers i Terry Davidson iz Indiane (SAD) su zaključili da su se štakori koji su konzumirali hranu zaslađenu sladilom, brže udebljali od štakora čija hrana je bila zaslađena običnim šećerom.

Konkretnije rečeno, štakore su hranili jogurtom koji je kod jedne grupe štakora bio zaslađen sladilom a kod druge grupe zaslađen šećerom.

Istovremeno su pratili i unutrašnju temperaturu koja se kod jačeg probavnog procesa više poveća. Međutim, štakori koji su jeli jogurt zaslađen sladilom, brže su se udebljali. Osim toga je zaključeno da je njihova unutrašnja temperatura prilikom probavnog procesa bila niža od temperature štakora koji su jeli jogurt, zaslađen šećerom.

Iz ovog se može zaključiti da za tijelo kombinacija slatkog sa nedostatkom kalorija djeluje zbunjujuće i nelogično. Stoga tijelo ne brobavlja tom jačinom, kojom bi trebalo pa se osoba koja konzumira nekaloričnu slatku hranu ustvari brže udeblja. Osim toga, organizam nakon konzumacije ovakve slatke hrane traži više slatkih proizvoda nego u normalnim slučajevima, a ova potreba se nažalost zadržava i kada se ponovo prijeđe na kaloričnu slatku hranu.

Naučnici tvrde kako bi svaka osoba koja bi bila svjesna ovog problema ustvari mogla regulisati ovo stanje. Međutim, američke studije su dokazale da se uvođenjem dijetalnih napitaka povećao broj pretilog stanovništva.

Također su naučnici zaključili povezanost između povećane konzumacije dijetalnih napitaka i povećanog rizika od taloženja masnih naslaga u području trbuha, visokog krvnog pritiska i rezistencije na inzulin.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan