Šizofrenija

Šizofrenija

24.12.2007

Danska studija je sada otkrila nekoliko mogućih razloga šizofrenije. Najveću opasnost su uočili u periodu trudnoće, dok je dijete još u utrobi majke koja boluje od gripe.

Dokazano je da su šizofreničari češće rođeni u hladnije doba godine. Međutim, koje to ima veze sa pojavom ove bolesti?

Danski naučnici su sada možda otkrili vezu između šizofrenije i učestalosti pojave te bolesti kod osoba koje su rođene u hladnije doba godine.

Naime, moguće je da je gripa uzrok povećane pojave šizofrenije ukoliko majka boluje od ove bolesti dok je dijete još u utrobi.

Budući da je gripa učestalija u hladnijem periodu, i trudnice u ovom periodu češće obolijevaju od ove bolesti.

Studija je dokazala da faktor mogućnosti obolijevanja od šizofrenije kod preranih rođenja iznosi 1,5 dok kod nedovoljnog kontrolisanja trudnoće kod liječnika od strane majke iznosi 2, a kod komplikacija prilikom porođaja 2,4.

’Pobjednik’ je ipak obolijevanje majke od gripe tokom trudnoće i ovdje faktor rizika iznosi čak 8,2 što znači da je u ovom slučaju mogućnost dobivanja šizofrenije djeteta u svom kasnijem životu povećana za preko osam puta.

Iz ovog razloga ne bi bilo loše kad bi se majke koje planiraju trudnoću na samom startu cijepile od gripe.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan