Sistem pozicioniranja koji radi na mjestima gdje GPS ne može

Sistem pozicioniranja koji radi na mjestima gdje GPS ne može

04.02.2008

Tehnologija sistema pozicioniranja koristi radio, ultrazvuk ili infracrvene signale da bi našla željenu lokaciju, i to na mjestima do kojih GPS signali ne dopiru!

Tehnologija globalnog sistema pozicioniranja (GPS) se nalazi svugdje - od auta do ručnih satova. Kad je u pitanju traženje neke lokacije, ova tehnologija je postala jako popularna tokom posljednjih godina. Ali ova tehnologija ima i svoja ograničenja, a to su najčešće krovovi, zidovi i vrata koji „koče“ satelitski signal i sprečavaju da ga GPS locira.

Sistem za unutarnje pozicioniranje (IPS) je bratska tehnologija koju proizvođači IPS-a zamišljaju kao tehnologiju koja će nam jednog dana omogućiti praćenje pokreta vartogasca koji se bori sa vatrom u zapaljenoj gradi, pacijenta u bolnici ili će nam čak pronaći robu ukradenu sa police u dućanu. Iako je ovo potaklo priču o invaziji na tuđu privatnost, ova tehnologija je prvenstveno tu da prevaziđe teškoće koje ima GPS pri nalaženju određenog objekta.

Zašto je IPS bolji od GPS-a? Zato što se GPS tehnologija oslanja na mnogostruke satelitske signale i sistemom triangulacije nalazi traženi objekat sa tačnošću od 10 metara. Međutim, najraširenije forme IPS-a, one koje se sad koriste a i one koje su tek u izgradnji, koriste radio, ultrazvuk ili infracrvene signale da bi pronašle željenu lokaciju.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan