Sigurniji san za bebe

Sigurniji san za bebe

10.02.2008

Iznenadni smrtni slučaj kod dojenčadi liječnicima već godinama predstavlja misteriju. Navečer ih roditelji legnu u krevetić, a ujutro zaključe da je beba mrtva. Ipak postoje preventivni savjeti.

Svakog dana dojenčad umiru na ovaj način. Najčešći smrtni slučajevi djece do jedne godine starosti se dese upravo na ovaj način.

Preko noći dijete prestane disati. Ali zašto?

I dalje postoje samo razne teorije o od kojih nijedna ne objašnjava razlog ove pojave u cjelini. Ipak pored raznih teorija, liječnici mogu izdvojiti neke preventivne mjere koje su se dokazale korisnima.

Češće je ova pojava upraćena kod dojančadi koja spavaju u drugoj sobi, a ne u krevetiću roditeljske sobe.

Djeca ne bi trebala spavati u krevetiću u kojem im preko noći postaje prevruće. Također se pokazalo da je ova smrtna pojava češća kod beba koje spavaju na stomaku.

Jastuk ne bi trebao biti u dječijem krevetiću jer potpomaže sakupljanje izdahnutog ugljik dioksida koje dijete ponovo udiše.

Također bi se trebala obratiti pažnja da se kod novog djeteta koristi nova spužva i da se ne koristi već upotrebljena iz godine u godinu.

Malom vrećom za spavanje za bebe u kojoj beba ne može nekontrolirano ispod pokrivača pomicati se tamo-amo, može se izbjeći da se dijete pregrije jer ga vreća optimalno grije bez dodatnih pokrivača.

Budući da liječnici između ostalog polaze od toga da beba nije u stanju da hvata zrak kao odrasle osobe kada iz nekog razloga ostane bez daha (npr. ako spavajući na stomaku okrene lice prema podlozi ili ako se jednostavno pregrije), trebalo bi obratiti pažnju na prestanke disanja kod djeteta. To izostajanje je normalno i kod odraslih osoba, ali ako beba prestaje disati čak u periodu od 20 sekundi, trebalo bi se hitno obratiti liječniku.

Također bi se liječniku trebalo obratiti i kod pojave čestog znojenja, plavkaste boje usana bebe, blijedila u licu, visokog plača, zagrcavanja i povraćanja jer se ove pojave mogu tretirati i kao signali.

Iznenadna smrt djeteta u roditeljima često izaziva osjećaj krivnje, ali se to pogoršava i policijskom istragom koja u iznenadnu smrt često uključuje i sumnju u umiješanost roditelja.

U Njemačkoj se trenutno radi na razvijanju odijela za djecu koje u sebi sadrži integrirane senzore za praćenje otkucaja srca, disanja, tjelesne temperature i vlažnosti tijela djeteta. Ovaj sistem se testira u sklopu drugih istraživanja i naučnici se nadaju da će već za dvije godine biti dostupan na tržištu. Odijelo će roditelje dovoljno rano upozoriti na situacije koje bi mogle biti opasne po život njihovog djeteta.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan